Allmogegården i Tolarp

Hem Om Allmogegården Bo på Allmogegården Media Foton Facebook Kontakt

Bo kollektivt på Allmogegården

Vi söker fler boende till vårt kollektiv på Allmogegården. På Allmogegården lever vi en alternativ livsstil med den självhushållande gården i centrum. Vi värnar om naturen, djuren och vår egen livskvalitet. Allmogegården är ett självhushållande småbruk som vi försöker driva så hållbart som möjligt. Vi är i stort sett självförsörjande på det mesta som vi behöver. Vi producerar mjölk, kött, ägg, spannmål, frukt och grönsaker mm på gården. Det vi behöver köpa är i stort sett bara kaffe, toalettpapper, salt, socker och kryddor. Det är vi väldigt stolta för.

Vi har totalt rum för ca 10 personer som bor året runt och 15 på sommaren. Vi har många volontärer som också kommer och hjälper till på gården via WWOOF. Dom stannar vanligtvis ca 2 månader åt gången.

Alla som bor på gården bidrar till de dagliga sysslorna på gården som hushållssysslor och djursysslor. Till hushållssysslorna hör tex laga frukost, lunch och middag, städa, baka bröd, göra mejeriprodukter från mjölken, ta in ved, tömma dassen, etc. Till djurssysslorna hör att utfodra djuren, rengöra, och se till att de har det bra. Vi har Kor, hästar, får, grisar, höns, ankor och kalkoner. Hyran avgörs av hur stor del av sysslorna man gör. En del gör 3 timmar per dag, 5 dagar i veckan och lagar lunch en gång varannan vecka samt hjälper till en helg i månaden och betalar då 3000 kr i månaden för mat och husrum. Medans andra gör man 1,5 timmar per dag och en hjälper till helg i månaden och betalar då 4000 kr i månaden.

Vi äter god mat av högsta kvlitet och det allra mesta av maten vi äter kommer från gården. Vi äter de flesta måltider tillsammans. Dom som är borta på dagarna tar med lunchlåda. På helgen tar alla själva hand om sina måltider, dvs gör frukost och lagar / värmer på lunch etc.

Vi har inga spoltoaletter på gården utan bara utedass. Vi har två duschar som vi delar och två tvättmaskiner. Alla har så klart eget rum. Vi har bra internetuppkoppling.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Media

Läs om vad som skrivs om Allmogegården i medier

Läs mer

Ett ekologiskt och hållbart jordbruk

Vi vill bruka vår gård på ett så hållbart sätt som möjligt utan att utarma eller förstöra. Vi vill försäkra oss om att även kommande generationer ska kunna leva lika bra på den här gården som vi. För oss är ett ekologiskt jordbruk mycket mer än bara avstå från konstgödsel och besprutningsmedel. Det är en helt annan odlingsmetod.

Läs mer

Självhushåll

Självhushåll är en av de viktigaste stöttepelarna i vår filosofi på Allmogegården. Det är viktigt för oss ur många aspekter. Både ur ekonomiska, kulturella, personliga och ideologiska

Läs mer

Återskapande av kulturlandskap

När Bengt köpte Tolarp 1986 hade det inte funnits några djur på gården på över 20 år och det mesta av åker- och betesmarker var igenväxta eller planterade med gran. År 2000 började arbetet med att återskapa det gamla kulturlandskapet.

Läs mer