Allmogegården i Tolarp

Hem Om Allmogegården Våtmark Media Foton Facebook Kontakt

Våtmark

Äntligen har drömmen blivit verklighet! Ända sedan vi började med att restaurera kulturmiljö på gården har vi drömt om att kunna återskapa en riktigt myllrande våtmark som kan hjälpa naturen att återhämta sig och ge möjlighet till ännu fler livsmiljöer för det vilda livet.

Nu har det äntligen kunnat bli verklighet med hjälp av investeringsstöd från Jordbruksverket och EU och en jättebra vägledning från länsstyrelsen. Men den vi har att tacka för att vi faktiskt kom i gång med planering, ansökan och anläggning, det är grävmaskinisten Kjell Staf (86 år) som med sin stora erfarenhet och kunnande i att anlägga våtmarker, inspirerade oss att komma i gång.

Varför är det så viktigt med en våtmark på Tolarp?

En större våtmark har ursprungligen säkert varit ett naturligt inslag i naturen på Tolarp. Det kuperade landskapet som består av bergsknallar och dalar formar naturliga sänkor där vatten samlas. Den täta berggrunden och den leriga moränen gör att naturliga vattensamlingar skapas på de lägre platserna i landskapet med blöta områden av sumpmark. Även på de högsta kullarna finns det sänkor som bildar små vattenspeglar under regniga perioder.

I de lägre delarna i landskapet har större områden funnits med sumpmark men dessa har dock dikats och torrlagts av tidigare brukare, för att skapa mer odlingsbar jord. Den biologiska mångfalden är väldigt viktigt för balansen på gården i stort. En våtmark gynnar, inte bara vattenlevande arter och arter som direkt är beroende av denna livsmiljö, utan också, som ringar på vattnet, främja den biologiska mångfalden i de omkringliggande ekosystemen.

Våtmarken kommer att få en stor betydelse för gårdens hållbarhet. Den kommer att hjälpa oss att återcirkulera och minska näringsläckage från gården och öka gårdens resiliens vid torka samt ge en större trygghet vid en eventuell skogsbrand för att skydda gården genom en större tillgång på vatten för släckning.

Beskrivning av våtmarken.

Platsen som vi har valt för att anlägga våtmarken på är den mest naturliga platsen för detta på gården. Vi har alltid kallat den för Tolarpamosse. Det är ett ca 2 ha stort låglänt område som säkert ursprungligen varit en våtmark men som dikats ur och beskogats med gran. Vatten från en stor del av höjderna runt omkring passerar genom detta område vilket också ett stort huvuddike som avvattnar en stor del av gården gör. Vattnet rinner sedan vidare ner genom ett en delvis dikad bäck ner mot Rådagölen och sedan vidare därifrån via Dånängsbäcken ut i Landsjön och slutligen ner till Vätten.

Våtmarken består av två intilliggande vattenspeglar, en mindre på ca 0,2 hektar och en större på ca 1 hektar. Medelvattendjupet i dammarna är ca 0,8 meter och några djuphålor har också grävts ur för att göra det möjligt för partiklar och näringsämnen lättare ska kunna sedimentera. Kanterna har gjorts oregelbundna och följer terrängen med vikar och bukter för att lättare smälta in i omgivningen. De flacka stränderna ska gynna fåglar, groddjur och insekter men också underlätta skötsel för att förhindra igenväxning.

I mitten av den större dammen har en ö anlagts även den med flacka kanter och med tillräckligt avstånd från strandlinjen för att ge häckade fåglar en fristad från hungriga rävar.

Utloppet har anlagts i den östra kanten med en dammvall med munk och breddavlopp som reglerar vattennivån i våtmarken.

Schaktmassorna har planerats ut på angränsande mark och de naturliga höjdskillnaderna har använts för att få massorna att smälta in i den omgivande miljön.

I nordväst övergår våtmarken i en sumpskog med främst al, björk, gran och tall. Avrinningsvattnet från kullarna bakom silas genom sumpskogen ner i våtmarken. Sumpskogen är viktig livsmiljö för många fuktighetsälskande arter som groddjur, insekter, mossor, kärlväxter, fladdermöss och fåglar.

Ytterligare åtgärder och skötsel

I år hoppas vi kunna göra ytterligare åtgärder i våtmarken för att förbättra dess utförande och för att underlätta skötseln. Vi hoppas kunna göra dammvallarna flackare och höja utloppssidan samt så in de nyanlagda ytorna med ängsfröblandning. Vi vill snabbt etablera en grässvål med gräs och örter för att minska näringsläckage och uppkomsten av oönskade växter. Senare kommer även träd och buskar att planteras i kantmiljön för att påskynda återhämtningen. Det kommer också att verka som skydd och gömslen för det vilda livet. Vi kommer att använda oss av plantmaterial som finns naturligt i omgivningen till exempel hassel, vide, körsbär, ask, alm, lind, rönn, oxel och vildapel. Här kommer vi också att sätta upp fågelholkar för att underlätta för häckning av fåglar.

Vi kommer att sträva efter att hålla vegetationen i närmaste strandkanten kort för att gynna födosök och häckning för vadarfåglarna. Vi kommer att tillämpa ett högt betestryck och slåtter med balk och lie samt röjning av sly, vass, och kaveldun med röjsåg för att hålla den oönskade växtligheten under kontroll. Munken kommer ge möjlighet att kunna reglera vattennivån vilket också ett bra sätt att skapa störningar som minskar igenväxningen och underlätta för betesdjuren. Vi kommer att sträva efter en hög vattennivån på vår och försommar under fåglarnas häckningsperiod och därefter sänka vattennivån under sensommaren för att underlätta

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Våtmark

Äntligen har drömmen blivit verklighet! Ända sedan vi började med att restaurera kulturmiljö på gården har vi drömt om att kunna återskapa en riktigt myllrande våtmark som kan hjälpa naturen att återhämta sig och ge möjlighet till ännu fler livsmiljöer för det vilda livet.

Läs mer

Ett ekologiskt och hållbart jordbruk

Vi vill bruka vår gård på ett så hållbart sätt som möjligt utan att utarma eller förstöra. Vi vill försäkra oss om att även kommande generationer ska kunna leva lika bra på den här gården som vi. För oss är ett ekologiskt jordbruk mycket mer än bara avstå från konstgödsel och besprutningsmedel. Det är en helt annan odlingsmetod.

Läs mer

Självhushåll

Självhushåll är en av de viktigaste stöttepelarna i vår filosofi på Allmogegården. Det är viktigt för oss ur många aspekter. Både ur ekonomiska, kulturella, personliga och ideologiska

Läs mer

Återskapande av kulturlandskap

När Bengt köpte Tolarp 1986 hade det inte funnits några djur på gården på över 20 år och det mesta av åker- och betesmarker var igenväxta eller planterade med gran. År 2000 började arbetet med att återskapa det gamla kulturlandskapet.

Läs mer